Een elektrische deken wassen en verzorgen

Hoewel je misschien nerveus bent om een elektrische deken in de machine te wassen, zijn de meeste nieuwere dekens ontworpen om de machine te verdragen zonder schade. Het proces vereist echter enige aanpassing om beschadiging van de inwendige bedrading te voorkomen. De sleutel tot succesvol wassen is het in de gaten houden van de wascycli, zodat je de blootstelling aan water en hitte tot een minimum kunt beperken.

Gebruik een mild wasmiddel, koel of warm water en een verkort zacht programma op je wasmachine. Drogen kan gedeeltelijk in een wasdroger op lage temperatuur, maar moet worden voltooid door aan de lucht te drogen. Sommige oudere elektrische dekens kunnen niet tegen machinaal wassen – die moeten met de hand gewassen worden.

Hier volgt een eenvoudige, beproefde methode om de meeste moderne elektrische dekens in de machine te wassen.

  • Wat je nodig hebt
  • Wasmachine
  • Droger
  • Waslijn of droogrek
  • Wasmiddel

Een elektrische deken wassen

De deken voorbereiden

Schud de deken uit om zoveel mogelijk losse resten te verwijderen. Verwijder alle snoeren en knoppen voordat je de elektrische deken in de wasmachine stopt.

Laad de wasmachine

Bij wasmachines met hoog rendement doe je de deken er losjes in. Bij standaard wasmachines met een centraal roerwerk verdeel je de deken gelijkmatig over de trommel. Misschien moet je een paar niet-pluizende handdoeken of lakens toevoegen om de lading in evenwicht te houden.

Kies een watertemperatuur en wasmiddel

Was de deken in koel tot warm water met je gewone wasmiddel. Voeg geen chloorbleekmiddel of wasverzachter toe – die kunnen de binnenkant van de deken aantasten.

Kies het wasprogramma

Gebruik de korte of zachte programma-instelling. Als je het laatste centrifugetoerental kunt instellen, verlaag het dan naar de laagste stand om overmatige kracht op de interne bedrading van de deken te voorkomen.

Verkort het wasprogramma, ga over op spoelen

Laat de machine twee tot drie minuten roeren, en ga dan over naar de spoelcyclus. Verwijder de deken onmiddellijk als de spoelcyclus klaar is.

Zachtjes drogen

Gebruik een koele of alleen luchtstand op je droger. Het beste is om de deken ongeveer 20 minuten gedeeltelijk in de droger te drogen, en hem er dan uit te halen terwijl hij nog vochtig is en hem aan de lucht te laten drogen op een waslijn of droogrek. Hoge hitte kan de deken doen krimpen en de isolatie van de draden beschadigen.

Zorg ervoor dat je droger groot genoeg is om de deken vrij te laten tuimelen. Als hij niet groot genoeg is, gebruik dan een wasdroger die op koel staat of alleen aan de lucht droogt.

Wat is een elektrische deken?

Een elektrische deken is een gewone tweelaagse deken met zwaar geïsoleerde, waterdichte elektrische draden die heen en weer zijn gelust en tussen de stoflagen zijn vastgenaaid. Als er stroom door de binnenste bedrading loopt, zorgt de normale elektrische weerstand ervoor dat de draden opwarmen. De meeste elektrische dekens werken op gewone huishoudstroom van 120 volt, met een vermogen van 15 tot 115 watt, geregeld door een temperatuurregelaar op het netsnoer die werkt als een variabele schakelaar (rheostaat). Er zijn enkele moderne ontwerpen die laagspanningsstroom gebruiken die door een ingebouwde transformator op het netsnoer wordt verlaagd. Deze dekens trekken meestal niet meer dan 24 volt bij de hoogste temperatuurinstelling.

Vlekken op een elektrische deken behandelen

Behandel een vlek op de deken zo snel mogelijk volgens de richtlijnen voor het specifieke type vlek. Een elektrische deken vlekvrij maken is eenvoudig. Haal eerst de stekker uit het stopcontact. Dep met een handdoek, en gebruik dan een botermesje, een oude creditcard, of je vingernagel om al het eten, drinken, of een andere substantie uit de stof te verwijderen. Wrijf een beetje mild wasmiddel op de vlek om hem los te maken en op te heffen. Verwijder het wasmiddel met een vochtige schone doek tot het afgespoeld is. Laat het geheel aan de lucht drogen voordat je de deken gebruikt .

Verzorging en reparatie van elektrische dekens

Als de deken niet meer werkt, haal dan de stekker uit het stopcontact en controleer dubbel of alle aansluitingen goed vastzitten. Gebarsten of verkleurde onderdelen moeten worden weggegooid en vervangen. Kleine scheuren of barsten kunnen met de hand gerepareerd worden met bijpassend garen en een naald. Als de scheur echter draden of elektrische onderdelen blootlegt, moet de deken worden weggegooid.

Strijken

Omdat de hitte van het strijkijzer de isolatie van de draden kan beschadigen, mogen elektrische dekens niet gestreken worden. Als hij gekreukt is, hang de deken dan aan een douchestang, strijk hem met de hand glad en laat de zwaartekracht de kreukels eruit trekken.

Opbergen van een elektrische deken

  1. Tijdens warm weer worden elektrische dekens en verwarmde matraskussens meestal opgeborgen. Volg deze checklist om ervoor te zorgen dat je deken goed wordt opgeborgen en klaar is voor die eerste koudegolf.
  2. Controleer na het loskoppelen van de bediening van de deken en de muur op blootliggende bedrading, verschroeide plekken, scheuren of barsten. Bepaal of reparaties kunnen worden uitgevoerd of dat de deken moet worden vervangen.
  3. Was en droog de deken zorgvuldig voordat je hem opbergt. Zorg ervoor dat hij helemaal droog is voordat je hem opbergt. Controleer de bedieningselementen en koorden op scheuren of donkere plekken. Als je die vindt, moet de deken worden vervangen.
  4. Als de deken schoon en helemaal droog is, rol de deken of het kussen dan voorzichtig op. Maak geen scherpe, harde vouwen, want die zouden de binnenste draden kunnen beschadigen. Bewaar in een droge, klimaatgecontroleerde en insecten- en knaagdiervrije ruimte.
  5. De bedieningselementen en snoeren moeten los van de deken of het kompres worden opgeborgen. Rol de snoeren losjes op en zorg ervoor dat ze niet gekrompen of afgekneld worden. Leg de snoeren en het beddengoed samen in een zachte stoffen zak of plastic bak om te voorkomen dat er stof neerkomt.
News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X